ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد مادران باردار درباره‌ی ‌مصرف مکمل‌ها (اسید فولیک، آهن، روی و کلسیم) در دوران بارداری

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

فهیمه خوشابی فرزانه مهردادی محمدرضا شادان

چکیده

مقدمه: به طور کلی اعتقاد بر این است که در دوران بارداری، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب برای اطمینان از مصرف انرژی کافی برای رشد جنین بدون این که آسیبی به بافت‌های مادر برسد، لازم است تا مادر بتواند سلامت خود و جنین را حفظ کند. زنی که قبل از بارداری به خوبی تغذیه شده است، دوران بارداری خود را با ذخیره‌ی مواد مغذی آغاز می‌کند، نیازهای جنین را می‌تواند بدون تأثیر بر سلامتی‌اش برآورده سازد. هدف از مطالعه‌ی حاضر، ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد مادران باردار درباره‌ی مصرف مکمل‌ها در دوران بارداری بود.


شیوه‌ی مطالعه: پژوهش حاضر یک مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سال 1395 انجام شد. تعداد 280 زن باردار که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی، از بین کسانی که به مراکز بهداشتی و درمانی شهر زابل مراجعه نموده بودند، انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه‌ی چهار بخشی جمع‌آوري شد.


یافته‌ها: ميانگين سني زنان باردار 5/6 ± 26/1 سال بود. آگاهی، نگرش و عملکرد زنان باردار در مورد مصرف مکمل در سطح متوسط به ترتیب (82/3، 88/8 و 83/8 درصد) بود. تجزيه و تحليل داده‌ها نشان داد كه بين آگاهي و نگرش زنان باردار در مورد مصرف مکمل‌ها در دوره‌هاي بارداري، رابطه‌ی آماری معنی‌داري وجود دارد (0/05 > p value).‌


نتیجه‌گیری: یافته‌های نشان دادند که آگاهی، نگرش و عملکرد زنان باردار، در سطح متوسط بوده است. بنابراین در دوران بارداری نیاز به آموزش در مورد آگاهی و عملکرد در مورد استفاده از مکمل‌ها وجود دارد.


کلمات کلیدی: آگاهی، نگرش، عملکرد، دوران بارداری

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

نوع مقاله
مقاله پژوهشی

مراجع

1. Kathleen Mahan L, Escott-Stump S. FOOD, nutrition & diet therapy. 12th ed. Philadelphia, PA: W.B. Saunders Co; 2012.
2. Daba G, Beyene F, Fekadu H, Garoma W. Assessment of knowledge of pregnant mothers on maternal nutrition and associated factors in Guto Gida Woreda, East Wollega Zone, Ethiopia. J Nutr Food Sci 2013; 4(1): 1-7.
3. Leta Serbesa M, Tefera Iffa M. Pregnant women’s knowledge, attitude and practice regarding the prevention of iron deficiency anemia among Ethiopian pregnant women. Caspian J Reprod Med 2018; 4(1): 1-7. [In Persian].
4. Shekar MHR, Lee YK. Repositioning nutrition as central to development. World Bank Publications. 2006; 7-15.
5. Subarnalata S, Basmati P. A study of nutritional status of pregnant women of some villages in Balasore district, Orissa. J Hum Ecol 2006; 20(3): 227-32.
6. Anjomshoa H, Dehghan A. Knowledge, attitude and performance of pregnant women in Kerman toward supplement consumption in 2014. Nursing of the Vulnerables 2016; 2(5): 52-62. [In Persian].
7. Dim CC, Onah HE. Prevalence of anemia among pregnant women at booking in Enugu, South Eastern Nigeria. Med Gen Med 2007; 9(3): 1181-4.
8. Noronha JA, Al-Khasawneh E, Seshan V, Ramasubraman S, Raman S. Anemia in pregnancy and challenges. J South Asian Feder Obst Gynae 2012; 4(1): 64-70.
9. Tay KCS, Agboli E. Walana W. Malaria, and anemia in pregnant and nonpregnant women of child-bearing age at the University Hospital, Kumasi, Ghana. Open Journal of Medical Microbiology 2013; 3(3): 193-200.
10. Alowais MA, Abd El-Hakim Selim M. Knowledge, attitude and practices regarding
dietary supplements in Saudi Arabia. J Family Med Prim Care 2019; 8(2): 365-72.
11. Sharma A, Shalini A, Ashok M. Knowledge, attitude and practices related to dietary supplements and micronutrients in health sciences students. J Clin Diag Res 2014; 8(8): HC10-HC13.
12. Rezaei M, Mohammadinia N, Heidari N, Pejmankhah SH. Awareness on taking folic acid among pregnant women who referred to health centers in Iranshahr city. J Rafsanjan Univ Med Sci 2010; 5(1-2): 53-61. [In Persian].
13. Niedita K, Shanthini FN. Knowledge, attitude and practice of pregnant women regarding anemia, iron rich diet and iron supplements and its impact on their hemoglobin levels. Int J Reprod Contracept Obstet Gyncol 2016; 5(2): 425-31.
14. National Family Health Survey (NFHS-III). 2005, 2006. Mumbai, India: International Institute for Population Sciences 2007.
15. Ladipo OA. Nutrition in pregnancy: mineral and vitamin supplements. Am J Clin Nutr 2000; 72(1 Suppl): 280S-290S.
16. Lunet N, Rodrigues T, Correia S, Barros H. Adequacy of prenatal care as a major determinant of folic acid, iron and multivitamin intake during pregnancy. Cad Saude Publica 2008; 24(5): 1151-7.
17. Saberlich HE. Laboratory tests for the assessment of nutritional status. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press; 1999.
18. National Institute of Medicine. Dietary reference intake for calcium and vitamin D. Washington DC: National Academic Press; 2011.
19. World Health Organization, Food and Agricultural Organization of the United Nations. Vitamin and mineral requirement in human nutrition. 2nd ed. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2004.